سرزمین با شکوه

اینجا سرزمین با شکوه ایران است

پیشدادیان

پیشدادیان

پیشدادیان:
پیشدادیان، نخستین دودمان فرمانروا در تاریخ اساطیری ایران، به «فرمانروایان جهان» معروف بودند؛ اما قلمروی شاهی آنها به ایران بزرگ محدود میشد.
پیشدادیان ، نخستین سلسلة پادشاهان ایران. تاریخ ملّی ـ روایی ایران، که نیمه اساطیری ـ نیمه تاریخی است، از آغاز تا دورة ساسانیان، به چهار دوره تقسیم میشود که نخستین
آنها پیشدادیان است.
کیومرث که این پادشاهی را بنیاد گذاشت، در شاهنامه نخستین پادشاه و در نوشتههای اوستایی نخستین کسی بوده است که از فرمان اهورامزدا پیروی کرده و اهورامزدا همهٔ تباران آریایی را از او آفریده است. ولی برخی از تاریخپنگاران که از نوشته های پهلوی بهره برده اند، کیومرث را نخستین انسان و هوشنگ را نخستین پادشاه میدانند.در اساطیر ایران از کیومرث (گَیومَرَتَنْ، بهمعنای نخستین انسان) به عنوان نخستین انسان یاد شده، و کمتر بر پادشاهی او تکیه میشود. ولی در شاهنامه او نیز جزو پادشاهی پیشدادی به حساب میآید. در نوشتههای پهلوی، هوشنگ لقب پیشداد است؛ و چنین گمان میرود که او را نخستین پادشاهی میدانسته اند که بر هفت کشور فرمان رانده است. پایان پیشدادیان با پادشاهی زَوْ است و سپس پادشاهی کیانی آغاز میشود.

نام شناسی:
پیشداد به معنای نخستین قانونگذار مقدم است. پیش به معنای مقدم و داد به معنای قانونگذاری است؛ از اینرو «پیشداد» یعنی «نخستین کسی که قانون آورده است». این نام طبعاً نام یک خاندان نبود، بلکه نامی است که بعدها بر این گروه نهاده اند؛ زیرا این گروه را از نظر قانونگذاری مقدم بر دیگران شمردهاند.پیشدادیان بیشتر از اینکه در تاریخ اساطیری قابل درک باشند، در تاریخ نگاری اندیشه اهمیت دارند.
کیومرث که این دودمان را بنیاد گذاشت، در شاهنامه نخستین فرمانروا و در نوشته های اوستایی نخستین کسی بوده است که از فرمان اهورامزدا پیروی کرده و اهورامزدا همهٔ تباران آریایی را از او آفریده است. ولی برخی از تاریخ نگاران که از نوشته های پهلوی بهره برده اند، کیومرث را نخستین انسان و هوشنگ را نخستین فرمانروا میدانند.[۶] کیومرث پسری بهنام سیامک داشت که در جنگ با دیوان کشته شد. سپس هوشنگ (پسر سیامک) کین خون پدرش را از دیوان ستاند و پس از مرگ کیومرث پادشاه هفت کشور شد. او چهل سال فرمانروایی کرد و آهن و آتش را کشف کرد و جشن سده را بنیاد گذاشت و ساختن پوشاک از پوست جانوران را به مردم آموخت.[۷] پس از او، تهمورث بر تخت نشست و در برانداختن دیوان رنج بسیار برد و برخی از چهارپایان را رام کرد و آیینهای نیکو را پدیدآورد.[۸]

پیشدادیان و هخامنشیان:
تطبیق شخصیت‌های اساطیری با شخصیت‌های مشهور تاریخی، روشی غالب در اسطوره‌زدایی است. شیوه رایج این نظریات در حوزه اساطیر، حرکت به سوی واقع‌نمایی و دوری شخصیت‌های اساطیری از جنبه‌های فوق طبیعی محسوب می‌شود. با این هدف شخصیت‌های اساطیری با شبیه‌ترین افراد و شخصیت‌ها یا حوادث تاریخی تطبیق داده می‌شوند.

روایات سلسله شاهان پیشدادی نشان می‌دهد که اگرچه روایات این سلسله جنبه اساطیری دارند، بیشتر حوادث و عناصر آن واقعی هستند؛ زیرا شاهان پیشدادی از نگاه اسطوره‌ای در به وجود آمدن تمدن نقش داشته‌اند. به این جهت برخی پژوهشگران تلاش کرده‌اند ضمن زدودن چهره اساطیری این شخصیت‌ها، آن‌ها را وارد تاریخ کنند.

پیشدادیان، نخستین دودمان فرمانروا در تاریخ اساطیری ایران، به «فرمانروایان جهان» معروف بودند؛ اما قلمروی شاهی آن‌ها به ایران بزرگ محدود می‌شد.پیشدادیان اولین فرمانروایان تاریخ اساطیری ایران به شمار می‌روند. آنچه درباره پیشدادیان به ما رسیده است، روایات شفاهی از گذشته‌های دور است که سینه به سینه منتقل و در دوره‌های بعد مکتوب شده‌اند. این روایات از کیومرث (یا گئومرته) به‌عنوان نخستین انسان یا نخستین مرد یاد می‌کنند. در این روایات شاهان دیگر پیشدادی نیز که یکی بعد از دیگری به حکومت می‌رسند، هریک در شکل‌گیری تمدن بشری نقش خاصی ایفا می‌کنند.


پیشدادیان و هخامنشیان:
برخی پژوهشگران شاهان هخامنشی را با خاندان پیشدادیان تطبیق داده و فریدون را با کوروش یکی دانسته‌اند. برخی عقیده دارند پیشدادیان به دو شاخه فریدونی و نوذری تقسیم می‌شدند. آن‌ها با تطبیق کوروش با فریدون، این دو شاخه را بایددوشاخه هخامنشیان یکی دانسته‌اند. در منابع یونانی این تقسیم‌بندی با عنوان فرتریان (به معنی خاندان حکومتی پیشین) و نئوتریان (خاندان نوذر، خاندان حکومتی نو) ذکر شده است.
در اوستا و شاهنامه، کیانیان و نوذریان معاصر یکدیگر هستند و «ویشتاسب کیانی» پسر لهراسب را با ویشتاسب هخامنشی یکی دانسته اند. هرتسفلد (Ernst Emil Herzfeld)، ایرانشناس و باستان‌شناس آلمانی، یکی از کسانی بود که خاندان کوروش را با پیشدادیان و نوذریان را با شاخه ویشتاسب از خاندان هخامنشی یکی دانست؛ اما هنینگ (Walter Bruno Henning)، خاورشناس آلمانی، با آن‌ها مخالفت کرد و این نظریه را فاقد اعتبار علمی و سند تاریخی دانست.

 

پادشاهان پیشدادی:

1)      کیومرث :اولین مرد واولین شاه  که با درندگان ودیوان می جنگد واز پوست حیوانات لباس می سازد

2)      سیامک : فرزند کیومرث که به دست دیوان کشته می شود

3)      هوشنگ فرزند سیامک که انتقام پدر را از دیوان می گیرد . آتش را بر حسب تصادف کشف می کند . آهن استخراج می کند ...

4)      تهمورث : پسر هوشنگ بافتن وآموخته کردن جانوران و دوختن را بنا می گذرد و دیوان را به تسخیر خود در می آورد وبه او نوشتن و خواندن یاد میدهد

5)      جمشید پسر تهمورث که آلات جنگی می سازد و بنایی را از دیوان یاد می گیرد و زر و سیم را از معادن استخراج می نماید و کشتی و مصنوعات دیگری را می سازد

6)      ضحاک که جانشین جمشید می شود . پادشاهی او و نحوه رسیدن به این مقام مفصل است و در این مختصر نمی گنجد

7)      فریدون بر ضد ضحاک قیام می کند و او را از مسند پادشاهی به زیر می کشد و به پادشاهی  ایران می رسد و در آخر عمر پادشاهی ایران ا بین فرزندان خود (ایرج .سلم وتور) تقسیم می کند .

8)      منوچهر تربیت شده فریدون است ونتیجه او می باشد در زمان منوچهر سام که از نژاد جمشیدیان است جهان پهلوان بود  

9)      نوذر که به دست افراسیاب تورانی کشته میشود و سلسله پیش دادی ایرانیان به پایان میرسد و سلسله جدیدی به نا کیانیان تاسیس می شود

 

پایان کار پیشدادیان:
با مرگ گرشاسب سلسله پیشدادیان منقرض شدند و کیقباد که موسس سلسله کیانیان بود به پادشاهی رسید. برخی روایات، کی‌قباد را از فرزندان منوچهر می‌دانند که رستم او را از البرز کوه آورد و به پادشاهی ایران نشاند. با فرض صحت این روایت، کیانیان نیز از نسل فریدون و تداوم دهنده راه پیشدادیان بوده‌اند. بعد از کی‌قباد، به‌ترتیب کیکاوس، کیخسرو، لهراسب، گشتاسب، بهمن، همای، داراب و دارا به شاهی ایران رسیدند.
پیشدادیان از سلسله‌های اساطیری تاریخ ایران هستند؛ زیرا تا به امروز هیچ سند مکتوب یا کتیبه‌ای به دست نیامده که حضور آن‌ها در تاریخ را اثبات کند. آنچه درباره پادشاهان این سلسله گفته شده و تا به امروز رسیده است، حاصل منابع شفاهی جمع‌آوری شده از دوره‌های پیشین است. بعضی پژوهشگران در تاریخ تطبیقی تلاش کرده‌اند تا شاهان این سلسله را با پادشاهان تاریخی تطبیق دهند که با مخالفت‌هایی روبه‌رو شدند. اگر شما هم درباره پیشدادیان و شاهان این سلسله نظری دارید، آن را با ما و کاربران کجارو به اشتراک بگذارید.